Uutiset

3.6.2024

Haavikko myy Art Housen, toimintaa jatkamaan Strellman

Kustantaja Heikki Haavikko on myynyt Art House -kustantamon koko osakekannan Urpu Strellmanille. Strellman siirtyy kustantamon johtoon Helsinki Literary Agencysta.

Kirjailija Paavo Haavikon perustama, kustannustoimintansa vuonna 1987 aloittanut Art House vaihtaa omistajaa, kun Heikki Haavikko ja Haavikko-säätiö myyvät kustannusyhtiön Urpu Strellmanille. Kaupan mukana siirtyvät Art Housen aputoiminimet Jalava ja Tietosanoma.

        Strellman on työskennellyt Art Housessa kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä vuosina 2005–2016. Hän siirtyy Art Housen kustantajaksi kirjojen ulkomaanoikeuksia myyvästä Helsinki Literary Agencysta.


”Joskus on lähdettävä ja oltava valmis ja sidottava paperinsa yhteen vietäviksi ullakolle tilikirjojen joukkoon; joskus on lähdettävä ja jätettävä askeleet käytäviin, ja kuljettava läpi huoneiden muistamatta”, sanoo Haavikko.
        ”Aloitin Art Housessa vuonna 1987 sen ensimmäisten kirjojen ilmestyessä. Tähän mennessä nimekkeitä on julkaistu reilusti yli 2 000. Kiitokset näistä vuosista kuuluvat kaikille kirjailijoille, suomentajille, graafikoille, taittajille ja muihin kirjojen tekemiseen osallistuneille, ja tietysti myös yhtiön työntekijöille viiden vuosikymmenen ajalta. He ovat rakentaneet pohjan, jolta itsenäisen Art Housen on hyvä jatkaa.”

”Tulevaisuuden näkeminen ei ole vaikeata. On vain katsottava oikeaan suuntaan”, lainaa Strellman. ”Art Housen vahvuus on sen poikkeuksellisen laaja-alainen kustannusohjelma, jossa Tietosanoman kova ammattikirjallisuus on liitossa lasten- ja nuortenkirjallisuuden, yleisen tietokirjallisuuden sekä Jalavan sarjakuvan, fantasian ja kauhuklassikoiden kanssa.”
        ”Näiden jo nelikymmenvuotiaiden kustantamojen perusta tarjoaa paljon uudenlaisia mahdollisuuksia kustannus- ja koulutustoiminnan kehittämiseen – tavalla, joka kirja-alan muuttuneessa tilanteessa on kiinnostavan, laadukkaan ja kannattavan julkaisutoiminnan edellytys.”

Art House on Paavo Haavikon jo vuonna 1975 perustama yleiskustantamo. Heikki Haavikko (s. 1960) on johtanut kustantamoa vuodesta 2002 alkaen. 
Jalava on Markku Jalavan vuonna 1982 perustama fantasian, scifin, kauhun ja sarjakuvan kustantaja. Uusi Suomi -yhtiöiden vuonna 1983 perustama
Tietosanoma julkaisee ammattikirjallisuutta ja järjestää koulutuksia.


Lainaukset ovat Paavo Haavikon teoksista Tiet etäisyyksiin (1951) ja Con amore, con furore (1985).

Lisätiedot
Urpu Strellman | urpu@arthouse.fi | 040 737 5535
Heikki Haavikko | heikki@arthouse.fi | | 050 582 8261

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

3.6.2024

Art Housen hallituksessa aloittavat 3.6. Strellmanin lisäksi Jenni Korkeaoja, Johanna Rautio ja Mika Rönkkö.


Korkeaoja on työskennellyt opiskelija- ja palkansaajaliikkeiden johtotehtävissä yli kaksikymmentä vuotta. Työttömyyskassoja hän on johtanut yli kymmenen vuotta ja toimii tällä hetkellä Opetus ja tiede -työttömyyskassan johtajana. Harrastuksenaan hän on perustanut järjestöjä ja kansalaisliikkeitä.

Rautio on viestintäyrittäjä, joka on työskennellyt koulutusalalla liki viisitoista vuotta. Koulutusalan viestintätehtävien lisäksi hän on toiminut erityisopettajana, kouluttajana ja koulutusasiantuntijana. Rautio on kirjoittanut myös näytelmiä ja opiskelee kirjallisuudentutkimusta.

Rönkkö on työskennellyt kustannusalalla parikymmentä vuotta kustantajana, tuottajana, toimittajana ja kääntäjänä. Hän on ollut perustamassa Into Kustannusta. Tällä hetkellä hän työskentelee Voimassa, Rosebudissa ja muun muassa Siemenpuu-säätiön ja Sodankylän elokuvafestivaalin hallituksissa.