Oikeusmurhia, juonittelua ja vääristelyä

29.10.2024

Uutuuskirja näyttää, miten valta on jyrännyt oikeuden historian tunnetuimmissa oikeudenkäynneissä.

Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa -kirjan etukansi.


Sokrates joutui ottamaan myrkkyä turmeltuaan nuorison, Jan Hus ja Jeanne d’Arc paloivat roviolla uskonnollisesta ajattelustaan, vallan kriitikko Nikolai Buharin teloitettiin, Alfred Dreyfus lavastettiin vakoojaksi  – ja Suomessa pasifisti Yrjö Kallinen tuomittiin neljästi kuolemaan.

Jukka Kekkosen ja Jyrki Knuutilan kirja Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa esittelee kymmenen käänteiltään vailla vertaansa olevaa oikeudenkäyntiä, jotka ravistelivat maailmaa omana aikanaan. Niistä useimmissa on kyse vallanpitäjien halusta suojella omaa asemaansa – tai vallantavoittelijoiden halusta raivata esteet tieltään.

Kirjan myötä valottuu vallan ja oikeuden suhde antiikin ajoista nykypäivään. Oikeusmurhien, teatterin ja tietoisen vääristelyn lomaan alkaa vuosisatojen vieriessä limittyä yhä enemmän oikeudenmukaisuuden tavoittelua. Lopulta katse kohdistuu nykyhetkeen: millaisia ovat yhteiskunnallisen vallankäytön perusteet meidän aikanamme?

Kekkonen ja Knuutila kokoavat kirjansa pitkän aikalinjan lausumalla näin:

”Oikeusvaltiossa ei ole sijaa poliittiselle oikeudenkäytölle, jossa oikeuden ulkopuoliset tekijät sanelevat lopputuloksen. Oikeusvaltion oikeudenkäytön pitää olla reilua, perusteltua, lakisidonnaista ja läpinäkyvää, ja se pitää myös organisoida niin, että se myös siltä näyttää. Myös armolle pitää jättää sijansa.”

Jukka Kekkonen on Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori emeritus.
Jyrki Knuutila on Helsingin yliopiston käytännöllisen teologian professori emeritus.


Kirjassa mukana

Nuorison turmelija Sokrates
Sokrates tuomittiin Ateenassa vuonna 399 eaa. kuolemaan myrkyllä, koska hän oli halveksinut jumalien palvontaa ja turmellut nuorison.

Kansanvillitsijä Jeesus Nasaretilainen
Jeesuksen kuolemantuomio rikkoi lukuisilla tavoilla juutalaisen oikeudenkäytön periaatteita – ja seuraukset muuttivat maailmaa.

Uhmaileva uudistaja Jan Hus
Jan Hus poltettiin roviolla harhaoppisena – mutta tuomion taustalla oli ajan valtapoliittinen kamppailu.

Pyhä soturi Jeanne d’Arc
Jeanne d’Arc poltettiin roviolla, koska hän oli poliittinen uhka. Tuomion lopullinen syy oli miesten vaatteiden käyttäminen.

Anglikaaninen maanpetturi Kaarle I
Uskonriitoja lietsonut Kaarle I ajoi maansa sisällissotaan ja menetti päänsä maanpetturina.

Etuoikeutettu yksinvaltias Ludvig XVI
Ranskan vallankumouksessa etuoikeutettu kuningas Ludvig I ja hänen puolisonsa Marie Antoinette marssitettiin giljotiinille, koska politiikka niin vaati.

Juutalainen syntipukki Alfred Dreyfus
Juutalainen upseeri Alfred Dreyfus päätyi Ranskan tunnetuimman oikeustaistelun keskipisteeksi, koska armeija tarvitsi syntipukin vakoiluskandaalille.

Punainen pasifisti Yrjö Kallinen
Rauhan mies Yrjö Kallinen tuomittiin kuolemaan neljästi sisällissodan vuonna 1918, jolloin oikeutta käytettiin puhdistuksen välineenä.

Kommunismin ideologi Nikolai Buharin
Nikolai Buharin pääsi Neuvostoliitossa vallan huipulle, kunnes hänet tuomittiin ammuttavaksi yhdessä Stalinin näytösoikeudenkäynneistä.

Kansanmurhan kansliapäällikkö Adolf Eichmann
Adolf Eichmann järjesteli holokaustin käytännön toteutuksen. Hänet tuomittiin kuolemaan Jerusalemin oikeudenkäynnissä paria vuosikymmentä myöhemmin.

Kekkonen Jukka & Knuutila Jyrki: Suuret oikeudenkäynnit ihmiskunnan historiassa
Art House, 2024  l 978-951-884-970-7 l  326 sivua  l KL 33 ja 90

Lisätiedot ja arvostelukappaleet:
viestintäsuunnittelija Piia Latvala, +358 50 559 6998, piia.latvala@arthouse.fi