Syyria — Kertomus kuoliaaksi kidutetuista

Caisne, Garance Le; Thorel, Pirjo
Nimeke: Syyria — Kertomus kuoliaaksi kidutetuista
Tekijät: Caisne, Garance Le (Kirjoittaja)
Thorel, Pirjo (Kääntäjä)
Tuotetunnus: 9789518845891
Tuotemuoto: Pehmeäkantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 29,00 € 14,50 € (13,18 € alv 0 %)


Kustantaja: Art House
Painos: 2016
Julkaisuvuosi: 2016
Kieli: suomi
Sivumäärä: 212
Tuoteryhmät: Art Housen kirjat
Tietokirjallisuus
Kirjastoluokka: 32.2 Ihmisoikeudet. Kansalaisen asema yhteiskunnassa
Kansalliskirjaston asiasanat: kidutus, murha, uhrit, vangit, poliittiset vangit, rikos ihmisyyttä vastaan, syyrialaiset, ihmisoikeudet, diktatuuri, sisällissodat, Syyria, Caesar
Syyrian sisällissodan alkuvuosina Syyrian sotilaspoliisin valokuvaaja ”Caesar” vaaransi henkensä ja paljasti maailmalle 45 000 valokuvaa ja asiakirjaa vangeista, jotka oli kidutettu tai näännytetty kuoliaaksi presidentti Baar al-Assadin hallituksen vankiloissa.

Kahden vuoden ajan, vuosina 2011-2013, Caesar otti käskystä kuvia sotilaiden silmittömästi kiduttamista vangeista, jotta näiden kuolemat voitiin dokumentoida hallituksen ja tuomioistuimien käyttöä varten. Vangit olivat poliittisia vankeja, mielenosoittajia ja muita hallituksen vastustajia. Caesar kopioi kuvat toimistossaan salaa muistitikuille, jotka hän kuljetti ulos vaatteisiinsa piilotettuina, ja antoi ne ystävälleen, joka kopioi ne edelleen ja latasi ne verkkoon.

Kirja kertoo, kuinka tuhansia ihmisiä on kidutettu kuoliaaksi nykypäivän Syyriassa. Se sisältää myös raskauttavia asiakirjoja, jotka kertovat Syyrian johdon vakavista rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Kuvat ovat nähtävissä internetissä. Presidentti al-Assad on tammikuussa 2015 kiistänyt, että kuvien kauhut olisivat hallituksen aiheuttamia tai että kuvat ylipäätään olisivat Syyriasta. YK on järjestänyt kuvista näyttelyn New Yorkissa.

Garance Le Caisne on ranskalainen toimittaja, joka on kirjoittanut lukuisiin lehtiin muun muassa arabikevään ja Syyrian tapahtumista. Hän on ainoa toimittaja, joka on päässyt haastattelemaan Caesaria. Caesarin löytäminen oli äärimmäisen vaikeaa, ja sen jälkeenkin Le Caisnen piti käydä kuukausien neuvotteluja Caesarin suojelijoiden kanssa, ennen kuin haastattelut onnistuivat. Kirja perustuu yhteensä 40 tuntiin haastattelumateriaalia.


Suosittelemme myös näitä kirjoja: