Sopimusten ja häiriötilanteiden hallinta rakennusprojekteissa

Haapio, Helena; Sipilä, Ritva
Nimeke: Sopimusten ja häiriötilanteiden hallinta rakennusprojekteissa
Tekijät: Haapio, Helena (Toimittaja)
Sipilä, Ritva (Toimittaja)
Tuotetunnus: 9789518853322
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 91,90 € (83,55 € alv 0 %)


Kustantaja: Tietosanoma
Painos: 2013
Julkaisuvuosi: 2013
Kieli: suomi
Sivumäärä: 485
Tuoteryhmät: Tietosanoman kirjat
Tietokirjallisuus
Tietokirjat
Ammatti- ja yrityskirjat
Kirjastoluokka: 33.03 Oikeusoppaat
Kansalliskirjaston asiasanat: sopimusoikeus, projektit, projektinhallinta, rakentaminen, sopimukset, häiriöt, urakat, vastuu, urakkasopimukset, rakennusala, kansainväliset sopimukset
"Työt osataan tehdä, mutta sopimusriskejä ei aina osata hahmottaa."

"Riskit kuuluvat yritystoimintaan, mutta niiden ottamisen tulisi olla mahdollisimman tietoista."

Näin toteavat kirjassa haastatellut urakointiyritysten edustajat. He tietävät, mistä puhuvat.

Nykypäivänä rakennusprojektin sopimusten määrä onmittava, ja toimitusverkoston hallinta on vaativa tehtävä. Tarjouksissa ja sopimuksissa ei ole varaa piilokustannuksiin tai -riskeihin. Velvoitteet ja vastuut on tunnettava hyvin, jotta ne voidaan hinnoitella ja jakaa. Ongelmat ja aikaa kuluttavat epäselvyydet on ehkäistävä ennakolta.

Koska vakuutukset eivät kata kaikkia vahinkoja, vastuiden sisältö ja kesto viivästys- ja virhetilanteissa ovat pitkälle sopimusten varassa. Sopimusehdoista riippuu, kohdistuuko vastuu toimitusketjussa sille, jonka toiminnasta tai laiminlyönnistä ongelmat johtuvat. Sekä kotimaisissa että kansainvälisissä urakoissa ja hankinnoissa on tärkeää hallita oikeudelliset kysymykset sopimusta tehtäessä, jotta myöhemmin vältyttäisiin käräjöinniltä. Häiriö- ja muutostilanteiden hallinnassa on keskeistä oivaltaa myös eri sopimusten toisistaan poikkeavat reklamointi- ja muut menettelyt.

Sopimusten ja häiriötilanteiden hallinta rakennusprojekteissa on uudistettu ja ajantasaistettu laitos vuonna 2005 ilmestyneestä edeltäjästään. Se havainnollistaa esimerkkien avulla, missä urakoitsijan sopimusriskit ovat ja miten niitä voidaan hallita. Esimerkeissä verrataan eri sopimusehtoja ja tarkastellaan, miten velvoitteet ja vastuut määräytyvät, jos asioita jää sopimatta. Kantavana ajatuksena on ennakoiva sopiminen, joka auttaa osapuolia saavuttamaan tavoitteensa ja välttämään turhat riskit ja riidat.

Kirja on erinomainen apuväline projektien, riskien ja sopimusten hallinnan kehittämiseen. Sitä tarvitsevat kaikki rakennusalan tarjouksia, sopimuksia tai hankintoja hoitavat ja niiden neuvottelusta tai toteuttamisesta vastaavat - yrittäjät, talous-, projekti- ja työpäälliköt ja rakennusalalla toimivat juristit. Kirja soveltuu hyvin myös oppikirjaksi.


Suosittelemme myös näitä kirjoja: