Sarjakuvasensuuri

Nygård, Severi
Nimeke: Sarjakuvasensuuri
Tekijät: Nygård, Severi (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518875614
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 38,00 € (34,55 € alv 0 %)


Kustantaja: Jalava
Painos: 2017
Julkaisuvuosi: 2017
Kieli: suomi
Sivumäärä: 430
Tuoteryhmät: Jalavan kirjat
Kaunokirjallisuus
Kirjastoluokka: 86.13 Sarjakuvien historia ja tutkimus
Kansalliskirjaston asiasanat: sarjakuvat, sensuuri, tutkimus, historia, tabut, moraali, sarjakuvataiteilijat, sarjakuvalehdet, animaatio, kritiikki, populaarikulttuuri, kulttuurintutkimus, Gaines, Bill, Charlie Hebdo (lehti)
Kiroilu, väkivalta, seksi, rasismi ja esivallan loukkaukset. Jopa viattomat suudelmat. Sensuuri on iskenyt sarjakuviin monin tavoin.

Sarjakuvalehtiä on sensuroitu siitä asti kun ne toisen maailmansodan jälkeen levisivät ympäri maailman. Sensuurilla on pyritty suojelemaan vallitsevaa olotilaa, oli kyse sitten kulttuurista tai ideologiasta tai valtaapitävien asemasta. Erityisesti sensuurin hampaisiin ovat aina joutuneet uudet lajityypit, kuten kauhu, underground ja manga.

Sensuurissa tekstejä on muutettu tai poistettu, on käännetty tahallisesti väärin, yksittäisiä sanoja on kielletty. On peitetty tai piirretty uudelleen hirviöitä, aseita, sukupuolitunnuksia, kuolemaa, huumeita ja alkoholia.

Kokonaisia julkaisuja on myös kielletty, julkaisijoita ja tekijöitä on sakotettu. Taiteilijoita on uhattu väkivallalla ja jopa murhattu.

Sarjakuvasensuuri kertoo sarjakuvien sensuroinnin hätkähdyttävästä, yhä jatkuvasta historiasta ensimmäistä kertaa suomeksi näin laajasti.

Severi Nygård on kirjoittanut artikkeleita sarjakuvista ja laatinut sarjakuvan määrittelevän intermediaalisen sarjakuvan teorian (Intermedial Comics). Hän on kolmatta vuotta Suomen Sarjakuvaseuran hallituksessa.


Suosittelemme myös näitä kirjoja: