Kansa kahtia, henki halpaa — oikeus sisällissodan Suomessa?

Jyränki, Antero
Nimeke: Kansa kahtia, henki halpaa — oikeus sisällissodan Suomessa?
Tekijät: Jyränki, Antero (Kirjoittaja)
Tuotetunnus: 9789518845204
Tuotemuoto: Kovakantinen kirja
Saatavuus: Toimitusaika 1-3 arkipäivää
Hinta: 36,50 € (33,18 € alv 0 %)


Kustantaja: Art House
Painos: 2014
Julkaisuvuosi: 2014
Kieli: suomi
Sivumäärä: 232
Tuoteryhmät: Art Housen kirjat
Tietokirjallisuus
Tietokirjat
Toukokuun tarjoukset
Kirjastoluokka: 92 SUOMEN HISTORIA
Kansalliskirjaston asiasanat: 1918, sisällissodat, kansalaissota, lainkäyttö, tuomiovalta, oikeus, tuomioistuimet, oikeushistoria, historia, oikeuskäytäntö, Suomi
Kansa kahtia, henki halpaa vie lukijansa sisällissodan Suomeen. Vuoden 1918 sekasortoisissa ja dramaattisissa olosuhteissa yksilön oikeuksia loukataan syvemmin ja suurimittaisemmin kuin koskaan Suomen historiassa, ja perinteinen laillisuusajattelu murtuu. Seuraukset ovat kauaskantoiset.

Sisällissodan valkoinen voimakoneisto sivuuttaa voimassa olevat lait: vastustaja tai sellaiseksi epäilty on lupa surmata, oli tämä sotilas tai siviili. Valkoinen terrori vakiintuu systemaattiseksi, lakimiehiä istuu tutkijalautakunnissa jakamassa laittomia kuolemantuomioita eikä sotavankien mielivaltaisten surmien kieltäminen enää onnistu sodanjohdolta siinä vaiheessa, kun sitä viimein yritetään. Puhdistuksen ja rankaisun kohteena on viime kädessä koko työväenliike.

Teos piirtää sisällissodan tapahtumista pitkän, ennen näkemättömän linjan. Heti sodan jälkeen Suomeen synnytetään lujaan hallitusvaltaan tähtäävä hallitusmuoto ja siten Länsi-Euroopasta ratkaisevasti poikkeava järjestelmä, jonka jäljiltä poliittiset olot ovat normalisoituneet vasta viime vuosikymmenellä.


Suosittelemme myös näitä kirjoja: